Varázslatos kerti szobrok

Gyakran halljuk építészektől mennyire fontos, hogy a kültér a beltér organikus folytatása legyen, hogy a kettő közötti határok elmosódjanak. Mégis sokszor látunk olyan megoldásokat, amelyekkel éles határvonalat húznak a bel- és a kültér között akár burkolatválasztással, akár stílussal, akár funkcióval. Természetes különbség, hogy kültéren a designt inkább a növények, fák bokrok, burkolatok, szegélyek és az általában nagyobb, robosztusabb kerti bútorok határozzák meg, míg a lakás belsejében inkább finomabb bútorokkal, dísztárgyakkal, textilekkel, művészeti alkotásokkal alakíthatunk ki nekünk tetsző hangulatot. Amikor a kert “berendezéséről” gondolkodunk gyakran eszünkbe jutnak cserjék, fák, virágok, amiket szívesen látnánk a házunk körül, akár még medence és szökőkút is, azonban keveseknek fordul meg a fejében, hogy kültéri szobrokkal dobják fel a ház körüli területet. És itt most nem a kerti törpékre gondolok! :) 

Amikor kültéri szobrokról beszélünk, szinte mindenkinek a város terein lévő köztéri szobrok ugranak be, amelyek gyakran nagyok és dominánsak. Emiatt sokan úgy érzik, hogy a kertbe ilyesmi nem való, mert nagyzolásnak tűnik, mert megbillenti a kert egyensúlyát, vagy mert elviszi a fókuszt.  

Pedig ezerféle stílusú, mókás, komoly, modern, rusztikus, fából vagy éppen fémből készült kerti szobor létezik, amelyekkel nagyon dekoratívvá, egyedivé és izgalmassá tehetjük a kertet. Egy kis kézügyességgel, akár saját magunk is alkothatunk valami egyedit. 

Nem kell attól félnünk, hogy csak és kizárólag hatalmas, központi helyre helyezett szobrokban lehet gondolkodni. A kert egy-egy eldugott zugában megbúvó, kisebb fémvirág vagy pillangó, akár egy ízléses manó azonnal felvidítja az embert. A kerti szobroknak pedig pontosan ez a funkciójuk, hogy mosolyt varázsoljanak az arcunkra és békét, harmóniát költöztessenek a lelkünkbe, ha rájuk nézük. 

Az itt látható szobrok mellett érdemes még megnézni David Goode szobrait is!

Képek forrása: pinterest