Varázslatos edények Tibetből

A tibeti hangtálakkal egy kedves barátunknál találkoztam először élőben úgy másfél évvel ezelőtt. A hétféle fémből, kézzel kalapált tálak azonnal megbabonáztak. Gyönyörű sárgaréz színük, hűvös, súlyos testük és léleksimogató, zengő hangjuk elkápráztatott. Azóta sem láttam akkora hangtál gyűjteményt mint nála, a legtöbben, akiknél jártam kevesebb tállal rendelkeztek.

Kép 1: feszültség oldás, stresszoldás, tibeti tálak, hangtálak, öngyógyítás

Én olyan szerencsés voltam, hogy a barátunknál még egy ritkaság számba menő, 90 cm átmérőjű, hatalmas gong is volt, ami egy-egy hangfürdő végén elképesztő energiával lökte meg az embert. 

A hangtálak eredete évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza. A tibeti hagyományok szerint az első hangtálak kézzel készültek hétféle fémből – arany, ezüst, réz, vas, ón, ólom és higany. Ezen fémek mindegyike megfelelt egy-egy bolygónak. A régen tibetben készülű tálakat ma már inkább Indiában és Nepálban készítik. A tálakat évezredeken keresztül használták gyógyítási célokra, vallási szertartások alkalmával, de olyan is gyakran előfordult, hogy a szerzetesek számára egyszerű tárolóedényként funkcionáltak.

Ma lehet kapni kézzel és géppel készült hangtálakat is és előfordul, hogy ezek nem hétféle, hanem több vagy éppen kevesebb fém ötvözetét tartalmazzák.  

Akárhogy is, a hangtálaknak egészen különleges energiája van.

Érdemes kipróbálni a hangfürdőt! A tálak csengésének-bongásának hatására a kényelmes nyugágyakon fekve az ember teljesen ellazul és egy óra múlva kipihenten tér vissza a valóságba. Stresszoldásra, szorongás, félelem oldására kíváló módszer, de én úgy vettem észre, hogy hatékonyan beindítja az öngyógyító folyamatokat is. Úgy éreztem, a hangok elrepítenek a hétköznapi gondoktól, a rezgések gyógyítják a testem és feltöltik a lelkem. 

Igazán varázslatos élmény volt!