Üzemi hatékonyság a konyhában is?

Mindenki vágyik egy kényelmes, tágas, világos konyhára, de sokan mégsem tudják, hogy milyen sorrendben érdemes elhelyezni benne a munkaállomásokat. 

Ez egy nagyon rövid cikk lesz arról, hogy hová tegyük a hűtőt, a mosogatót, a mosogatógépet és a tűzhelyet és hogy hol érdemes helyet hagyni pultfelületnek.

A konyhában többféle bútorelrendezés lehetséges – lineáris, U alakú, G alakú, párhuzamos, konyhaszigetes –, de akármelyiket válasszuk is, arra figyeljünk, hogy a munkafázisok sorrendjének megfelelően helyezzük el a gépeket. Ha nem így teszünk, akkor főzés közben több száz métert is megtehetünk feleslegesen főleg egy nagyobb alapterületű konyhában. 

Ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban főzzünk a következő sorrendet érdemes figyelembe venni: 

1. Tárolás

2. Előkészítés I.

3. Tisztítás

4. Előkészítés II. 

5. Főzés

6. Tálalás

Vagyis bármelyik oldalról induljunk is, legyen elől a hűtő és mellette hagyjunk egy legalább 60 cm-es pultfelületet, ahol a hűtőből kivett nyersanyagokat kicsomagoljuk, megpucoljuk. Ez alatt a pultfelület alatt ott lehet akár a mosogatógép is vagy a szemetes, ahová a zöldségek héját és a csomagolóanyagokat bedobhatjuk. A szabad pultfelületet a mosogatónak kell követnie, ahol megmoshatjuk a megpucolt és előkészített nyersanyagokat. A mosogató valamelyik oldalára érdemes tenni a mosogatógépet, hogy majd könnyen be tudjuk pakolni a leöblített edényeket. 

A mosogatót jó, ha megint egy szabad pultfelület követi, ahol a megtisztított nyersanyagokat be lehet fűszerezni és ahol tárolhatjuk őket, amíg a lábosba/tepsibe nem kerülnek. A szabad pultfelület után jöhet a tűzhely és azután egy újabb pultfelület, ahová a tálaláshoz előkészített ételeket helyezhetjük, amíg asztalhoz nem ülünk. A tűzhely mindkét oldalán, de legalább az egyiken legyen egy minimum 40 cm széles felület, ahová “vészhelyzet” esetén le tudjuk húzni a robbanni készülő lábost. Sokszor láttam olyan szigetet, ahol csak a tűzhely fért el. Hiába volt túl kevés a hely a szigetnek, akkor is ragaszkodtak hozzá. A pult felület hiánya később főzéskor nagyon sok kényelmetlenséget okozott. 

Ha párhuzamosan elrendezett konyhánk van, akkor egymással szembe is tehetjük az egymást követő munkaállomásokat. Ilyenkor azonban számolnunk kell azzal, hogy a megtisztított, megmosott, esetleg csöpögő alapanyagok átemeléskor cseppeket hagynak a padlón. 

Jöjjön néhány példa a rossz, majd a jó elrendezésre is!

Ahol túlzottan messze van a hűtő a mosogatótól vagy át kell “ugranunk” a tűzhelyet a mosogató felé menet:

És a jó példák:

Képek forrása: Pinterest