Szuperérzékenység – átok vagy áldás?

Sokan UFO-nak érzik magukat, mert olyan dolgok hatnak rájuk nagyon erőteljesen, amelyek másoknak meg sem kottyannak. Ilyenkor legtöbbször megkapják, hogy “Ne szívd mellre!” vagy “Legyél keményebb!” vagy “Muszáj önzőbbnek lenned!”. Ők pedig csak állnak a számukra teljesen értelmezhetetlen iránymutatások előtt és úgy érzik, valami nagyon nincsen rendben velük. 

Ha eddig nem tudtuk a választ a következő kérdésekre, akkor nagyon valószínű, hogy a szuperérzékenyek táborába tartozunk: 

 • Mitől fáradunk el egy óra alatt a Vörösmarty téri tömegben, amikor mindenki más olyan jól érzi magát körülöttünk?  
 • Miért nem vagyunk képesek probléma nélkül kikönyökölni magunknak az előléptetést, amikor a kollégáink gond nélkül megteszik?
 • Miért vagyunk képtelenek olyan matracon aludni, ami nem elég puha vagy túl kemény, amikor a többiek bosszantóan békésen hortyognak körülöttünk?
 • Miért sírjuk el magunkat, ha kegyetlenséget látunk a tévében, pedig mindenki mondja, hogy ez csak film?
 • Miért érezzük meg azonnal, hogy milyen hangulatban van, aki belép a szobába, amikor a többieknek erről fogalma sincs? 

Vagy amikor egy egyszerű séta alatt egyszerre ezt mind levesszük a környezetünkből:

szuperérzékenység, érzékenység, kreativitás, innováció, kapcsolatok, világ 1

A szuperérzékeny emberekről először Dr. Elaine Aron kezdett beszélni, miután kiterjedt kutatásokat és mélyinterjúkat készített a témában. Kiderült, hogy a lakosság 15-20 százaléka tartozik ebbe a csoportba. 

A szuperérzékeny emberekre a következők jellemzőek: 

 • nagyon empatikusak és emiatt sokszor túlságosan önzetlenek
 • kooperatívak és nem kompetitívek
 • könnyen és mélyen kapcsolódnak embertársaikhoz
 • nagy érzelmi amplitúdóval élik meg az életet
 • sokkal több részletet levesznek a környezetükből, mint az átlagos emberek
 • az agyuk sokkal mélyebben dolgoz fel problémákat, helyzeteket a több felfogott információnak köszönhetően
 • szinte mindent magukba szívnak a környezetükből, ebből eredően hamar elfáradnak ingergazdag környezetben
 • állandóan elemzik az összegyűjtött információkat
 • erős az intuíciójuk
 • erős a belső iránytűjük arról, hogy mi helyes és mi nem az

Mivel a szuperérzékenység genetikailag kódolt, ezért teljesen felesleges azzal próbálkozni, hogy megváltoztassuk. Olyan ez, mintha azt mondanánk valakinek, hogy túl alacsony, legyen inkább magasabb. Ettől persze egy centit sem nőne, igaz? Esetleg magassarkút venne fel, ami elfedné a tényleges méretét, de nem nőne meg. 

A szuperérzékenyekről sokszor úgy beszélnek, mint akik gyengék és a genetikai lottón a vesztes szelvényt húzták, ezért legtöbbször ők is igyekeznek “magassarkút felvenni" és elfedni a “hibájukat”. Ez persze nem igazán működik és több belső konfliktust okoz, mint amennyi eredményt hoz.

szuperérzékenység, érzékenység, kreativitás, innováció, kapcsolatok, világ 2

Az emberek 15-20 százaléka szuperérzékeny – ez másfél milliárd ember –, a szuperérzékenyek fele pedig férfi. Férfi, akinek erősnek, keménynek kell lenni, mert ezt várja tőlük a társadalom. 

Dr. Elaine Aron mondta ki először, hogy egy ekkora arányban létező jelenség nem betegség, hanem valamilyen tulajdonság. Ezért ne akarjuk a bárányokat farkasbőrbe bújtatni! Inkább nézzük meg, mennyi mindennel tudnak hozzájárulni a szuperérzékeny emberek a világ jobbá tételéhez. 

Az elmúlt évszázadokban jobban értékelték azokat, akiknek ilyen különleges képessége volt. 

Ezek az emberek többet láttak a világból, mélyebben analizáltak, ezért világosabb és megalapozottabb döntéseket tudtak hozni. Az apró részletek megfigyelése és az empátia sokszor innovációhoz vezetett, amitől az élet kényelmesebb lett. Az empátiából és a nagy érzelmi amplitúdóból elképesztő művészeti alkotások születtek és sok alapítvány, amelyek elviselhetőbbé teszik a hátrányos helyzetűek életét világszerte. A humanitáriánus missziókat nagyon gyakran viszik a vállukon szuperérzékenyek, mert a többieknél sokkal inkább tettre sarkallja őket mások szenvedése. 

Gondoljunk olyanokra, akiket nagy tiszteletben tartottak csendes, barátságos természetük és az emberiség javához való hozzájárulásuk miatt, mint Leonardo da Vinci, Mahatma Gandhi, Diane Fossey, stb.

szuperérzékenység, érzékenység, kreativitás, innováció, kapcsolatok, világ 3

Nem mondhatjuk azt, hogy csak a szuperérzékenyek képesek változtatni a világon, ahogy azt sem, hogy mindegyikük zseni. Csak annyit értsünk meg, hogy ők is nélkülözhetetlen részei ennek a sokszínű világnak. Ha meghallgatjuk őket és adunk nekik teret, ahelyett, hogy változtatni akarnánk rajtuk, empátiát, emberséget, önzetlenséget, integritást és sok kreativitást hoznak ajándékként. És lássuk be, mindezekre nagyon nagy szükség van ebben a sokszor forrófejű, agresszív és kapzsi világban.