Párkapcsolat – a személyre szabott oltási program

Az emberi társadalom legalapvetőbb egysége a család, ami a hagyományos felállás szerint párkapcsolattal indul, azután házassággal folytatódik. Később, ha minden jól alakul, akkor a család kiegészül gyerekkel is.  

A jól működő családnak egy szilárd párkapcsolat az alapja, két érett, felnőtt ember között. Amennyiben ez megvan, akkor jó eséllyel a családban felnövő gyerekeknek nem kell olyan nehézségekkel megküzdeniük, mint a választás a szülők között, vagy a felelősségvállalás az egyik vagy akár mindkét szülőért vagy a valamelyik házastárs helyére való belépés, mint partner. A szomorú válási statisztikák azt mutatják, hogy jól működő házasságot egyáltalán nem olyan könnyű kialakítani, ahogy azt a Hollywood-i filmek sugallják, ahol a pár nehézségei véget érnek a nagy egymásra találással.

Természetesen, a válások nagy arányának sok oka lehet, többek között például az is, hogy minél fejlettebb egy társadalom, annál inkább önálló megélhetése van a nőknek, ezért nem függnek a férfiaktól, vagy hogy a válás maga jobban elfogadott, mint régen. 

A fenti okoktól függetlenül, az biztos, hogy a váláson akkor kezdenek gondolkodni a párok, amikor a párkapcsolat megromlik. A kérdés az, hogy milyen okok vezetnek ide és hogyan lehet ezen változtatni, hogy a párkapcsolati problémák eredménye növekedés, egymás jobb megértése és ne válás legyen. 

Úgy gondolom, hogy a családállítás nagyon hathatós segítséget tud ebben nyújtani. Azt ugyan nem lehet megígérni senkinek, hogy a házassága mindenképpen rendbe jön, ha kipróbálja a módszert, de úgy gondolom, hogy ezt egyetlen párterapeuta sem tudja megígérni a pácienseknek. 

Sokszor annyira nem vagyunk tisztában a saját igényeinkkel, elvárásainkkal, hogy olyan partnert választunk, aki a családrendszerünk által meghatározott programok szerint megfelelő és nem számunkra, a valódi énünk számára megfelelő társ. Például sokszor hallom az ügyfeleimtől azt, hogy pont olyan felelőtlen férfiakat vonzok be, mint amilyen az apám volt.

Tudattalan elvárások

Amikor párkapcsolatba lépünk valakivel, akaratlanul is azt várjuk tőle, hogy “úgy szeressen minket, ahogyan a szüleink sosem tudtak”. Vagyis rávetítjük azokat az elvárásokat, hiányokat, amik amiatt alakultak ki bennünk, hogy a szüleink valamilyen oknál fogva nem elégítették ki a gyermeki szükségleteinket

Ezek a szükségeletek pedig a következők: 

  • Feltétel nélküli szeretet 
  • Gondoskodás, ellátás
  • Fizikai érintés, intimitás
  • Dícséret, elismerés
  • Figyelem és minőségi idő

A kapcsolat elején egymás szeretet, gondoskodás és más “tartályainak” feltöltése egy darabig működik is. Aki például gyermekkorában kevés dícséretet és elismerést kapott, annak a párjától jövő dícséretek nagyon fontosak és gyógyítólag hatnak. Később azonban jönnek a szürke hétköznapok, ami a legtöbbször mindössze annyiról szól, hogy a párkapcsolat két szereplőjének más dolgokkal is kell foglalkoznia, valamint felmerül bennük, a nagy összeolvadás után, a saját személyiségük megtartásának igénye is. Ekkor elkezdődik egy természetes távolodás és ezzel együtt előjönnek a problémák.

hiánytraumák, párkapcsolat, konfliktus, gyermeki szükségletek, vita, párkapcsolati problémák

A dícséretek elmaradoznak és a hiányt szenvedett fél elbizonytalanodik abban, hogy értékes-e. Ez a bizonytalanság előhozza a fájdalmat, amit gyermekkorában átélt a hiányzó elismerés miatt és máris indul a heves párkapcsolati vita. Ha tisztában vagyunk ilyenkor azzal, hogy a bizonytalanságunk oka a gyermekkori sérülés, akkor könnyebben oldhatjuk meg a jelenben kialakult konfliktust.  

Ahogy Thomas Schafer írja: “Minden kapcsolat célja, hogy rámutasson azokra a még be nem gyógyult lelki sebekre, amelyeket a származási családunkból hoztunk magunkkal.” 

A párkapcsolatra különösen igaz, hogy pont azokat a “gombokat” nyomogatja, amelyek a legnagyobb fájdalmat okozzák. Ez pedig akármennyire is nehéz, hasznos, mert így van esélyünk rá, hogy begyógyítsuk a sebeket. 

A párkapcsolat ezért úgy működik, mint egy személyre szabott oltási program, ami “ingerli” az immunrendszerünket, hogy meggyógyíthassuk a sebeinket és ellenállóvá váljunk ott, ahol eddig nem voltunk azok.

Ha tetszett a cikk és érdekel, hogyan befolyásolják a családrendszerek és a hiedelmeink a párkapcsolatunkat, illetve hogy hogyan lehet feloldani az ezekből kiinduló konfliktusokat, gyere el a következő beszélgetésre a párkapcsolatokról! A programokról részletes leírást itt találsz: Czirják Eszter Programok