Papírcsipke, papírszobor – gyönyörű alkotások egy mindennapi anyagból

A papír egy igazán mindennapi anyag, mégis számtalan felhasználási lehetősége van. Vannak akik festenek, rajzolnak rá, de olyanok is akadnak, akik mindenféle klassz formát hajtogatnak belőle. Engem a legjobban a “papírcsipkék” nyűgöznek le. Ezeknek a fátyolszerű, törékeny képeknek az elkészítése hihetetlen türelmet, precizitást és ügyességet kíván. Elég egy rossz mozdulat és az egész több napos munkát dobhatja ki az ember, mert mondjuk a sárkányé helyett a hős lovag feje válik el a nyakától. 

Ezek a törékeny műalkotások sötét háttér elé helyezve éterien mutatnak.

Star Wars rajongóknak itt egy különleges darab:

Ahogy belemélyedtem a témába kiderült, hogy a “papírcsipkék” mellett a 3D-s papírképek vagy inkább papírszobrok is egészen elképesztőek. El sem tudom képzelni mennyi türelem kell ahhoz, hogy az ember az utolsó kis szőrszálat is kivágja és óvatosan a helyére illessze. 

Két művész képet szeretném megmutatni, mert úgy érzem, hogy mindketten kiemelkedőt alkotnak ebben a műfajban. Az egyik Patrick Cabral, egy Fülöp-szigeteki szabadúszó grafikus, aki a grafikai munkái mellett készíti elképesztően részletes papírképeit.

A másik pedig Calvin Nicholls, kanadai “papírszobrász”, aki természetet bemutató alkotásaival már számos díjat elnyert.

Ha legközelebb egy esős vasárnapon nem tudjuk mivel elütni az időt, vegyünk elő néhány A/4-es papírt és próbálkozzunk meg valami hasonlóval! Lehet, hogy meglepődünk mennyire élvezetes kikapcsolódás.

Forrás: http://www.calvinnicholls.com, http://www.patrickcabral.com, pinterest.com, http://www.pondly.com