Monokróm terek dícsérete

A lakberendezésben a 2000-es évektől kezdve egyre népszerűbbek a monokróm terek. Sokan nem merik bevállalni, hogy ennyira leszűkítsék a lakás színpalettáját, másokat a bevásárlókörutak alkalmával felfedezett színskálába nem illő újdonságok csábítanak el. Kevés a monokróm tér, pedig korlátozott palettával is sokféle hangulatú enteriőrt alkothatunk és kifejezhetjük az egyéniségünket. 

Ha csak feketét és fehéret használunk drámai hatást érhetünk el. A színskála e két színe között árnyalatok egész hada oldja fel a szembenállást. Ha ezeket az árnyalatokat kivesszük, akkor a két véglet feszül egymásnak. Az ilyen terek kontrasztosak, feszesek és sokszor geometrikusak.

Kép 1: lakberendezés, monokróm, enteriőr, fekete-fehér enteriőr

A monokróm terek hangulatát könnyen megváltoztatjuk, ha a fekete és a fehér arányait megcseréljük. Több fehérrel lágyabb, nőiesebb hatást érhetünk el, míg sok feketét alkalmazva a tér férfiasabb és keményebb lesz.

Kép 2: lakberendezés, monokróm, enteriőr, fekete-fehér enteriőr
Kép 3: lakberendezés, monokróm, enteriőr, fekete-fehér enteriőr
Kép 4: lakberendezés, monokróm, enteriőr, fekete-fehér enteriőr

A monokróm terek másik érdekessége, hogy mivel a színek nem vonják el a figyemünket, ezért nagy hangsúlyt kapnak bennük a formák, csakúgy, mint a fekete-fehér fotók esetében. Egy szépen megkomponált fekete-fehér tér, amelyben érdekes formájú építészeti elemek, bútorok, illetve dísztárgyak vannak olyan, mint egy vékony tussal aprólékosan megrajzolt, éles kontúrokkal rendelkező grafika. Egészen varázslatos tud lenni.

Kép 5: lakberendezés, monokróm, enteriőr, fekete-fehér enteriőr

Ha egyetlen színt választunk a fekete és a fehér mellé, azzal könnyen meghatározhatjuk, ha pedig időről-időre lecseréljük, könnyen és olcsón megváltoztathatjuk a szoba hangulatát. A kékek nyugalmat, a pirosak-vörösek érzékiséget és pezsgést, a narancsok napfényes melegséget, a citromsárga élénkséget, a zöldek a tavasz élettel teliségét adják a fekete-fehér térnek.

Kép 6: lakberendezés, monokróm, enteriőr, fekete-fehér enteriőr
Kép 7: lakberendezés, monokróm, enteriőr, fekete-fehér enteriőr
Kép 8: lakberendezés, monokróm, enteriőr, fekete-fehér enteriőr
Kép 9: lakberendezés, monokróm, enteriőr, fekete-fehér enteriőr
Kép 10: lakberendezés, monokróm, enteriőr, fekete-fehér enteriőr

Nagyon jó választás a finom púderrózsaszín, ha lágyítani akarjuk a kontrasztosságot és nőiességet szeretnénk vinni a térbe.

Kép 11: lakberendezés, monokróm, enteriőr, fekete-fehér enteriőr

A barna különböző árnyalatai is nagyon népszerűek a fekete-fehér enteriőrökben. Férfiak különösen kedvelik azt, hogy természetes anyagokkal, mint például a bőr és a fa oldják a fekete-fehér kontrasztját.

Kép 12: lakberendezés, monokróm, enteriőr, fekete-fehér enteriőr

Akik most látnak hozzá a lakásátalakításhoz, gondolkozzanak el a monokróm enteriőrön! Ez a színkombináció nagyon jól áll minden térnek, legyen az fürdő, konyha vagy nappali és könnyen feldobható akár más-más színnel kombinálva helyiségről helyiségre. 

Képek forrása: Pinterest