Hintalovak – az elfeledett kincsek

Nem tudom ki hogy van vele, de engem mindig lenyűgöztek az antik hintalovak. Tudom, hogy semmi hasznuk egy felnőttekkel és kutyákkal teli háztartásban, de egyszerűen gyönyörűek. Amellett, hogy a gyerekek egyensúlyérzékének és agyi fejlődésének nagyon jót tesznek az ilyen típusú játékok, klasszul feldobják a gyerekszobát is. 

A régi darabok gyönyörűen megmunkáltak voltak, szerintem antikosoknál és piacokon még ma is ki lehet fogni egy-egy darabot. Aki szereti őket, érdemes megpróbálni.

Kép 1: hintaló, gyerekjáték, gyerek fejlődése, antik

A vicces az, hogy régen tricikliket is csináltak belőlük. Így az egyébként szobafogságra kárhoztatott mének kiszabadulhattak a gyerekszobából. Azok, akiknek ez a szerencsés sors jutott, biztosan nagyon hálásak voltak az alkotóiknak!

Kép 2: hintaló, gyerekjáték, gyerek fejlődése, antik

Mivel a hintalovak története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor is egy fa lófej és egy bot összeeszkábálásával csináltak gyerekjátékot, nem csoda, ha voltak időnként vadhajtások. Azoknak, akik nem elég tájékozottak hintaló-téren új információ lehet, hogy nem csak hintalovak léteztek, hanem hintaszamarak, hintahattyúk, hintazebrák és “hintaamorfok” is.

Kép 3: hintaló, gyerekjáték, gyerek fejlődése, antik

A tizenhatodik században cserélték le a lófej-bot kombinációt a négylábú rönk és lófej összeállításra, azonben ez nem tudott mozogni. Ahogy a tizenhetedik században feltalálták a hintaszéket, úgy következett a népszerű gyerekjáték megreformálása is. A hintaló ma is ismert formáját ekkor nyerte el. A viktoriánus korban kitalálták, hogy a ló hasába elrejtettek egy titkos rekeszt, ahová a gyerekek, de akár a család is eldughatta az értékeket. Sokszor családi örökség, érmék, gyerekek haja és egyéb meglepetések vártak a következő generációkra. Azért ha lehet ne essünk neki fejszével egy gyönyörű antik hintalónak, keressük meg inkább a kulcsot vagy hívjunk egy tehetséges lakatost! 

Az 1920-as években kezdtek eltűnni a hintalovak a gyerekszobákból a világválság, majd utána a második világháború hatására. Az utóbbi pár évtizedben kezdik újra felfedezni a őket. Az antik darabokat inkább dekorációként, mint használati tárgyként veszik és restaurálják. 

Azért a mai gyerekek sem maradnak “hintaló” nélkül, még akkor sem, ha ez a hagyományos játék sokszor egészen érdekes formákat ölt.

Kép 4: hintaló, gyerekjáték, gyerek fejlődése, antik

Képek forrása: Pinterest, rockinghorseheaven.com