Hárman párban – hűtlenség a párkapcsolatban

Több olyan párral is dolgoztam már, ahol egy harmadik fél megjelenése okozott párkapcsolati konfliktust. Sokszor nagyon meglepő az ok, ami a probléma hátterében van. Előfordult olyan, hogy kiderült arról, akinek a párkapcsolatán kívüli szerelmi kapcsolata volt, hogy féliker és két anyaméhen belül elvesztett ikertestvére volt. Számára az ideális állapot – egészen addig, amíg el nem gyászolta a két elveszített testvért – az, ha hárman vannak a “kapcsolatban”, hiszen így indult az élete. 

Sokszor kiderül az is, hogy az egyik félnek valójában nem két ember között kell választania, mert számára az egész helyzet nem is arról szól, hogy melyik férfi vagy nő a vonzóbb és kivel szeretné tovább élni az életét. Sokkal inkább arról, hogy ilyen módon hűséges egy őséhez, akinek házasságon kívüli kapcsolata vagy kapcsolatai voltak és akit emiatt a család kitagadott vagy legalábbis elítélt. Ilyen esetben, ha tisztelettel és ítélkezés nélkül sikerül efelé az ős felé fordulni, akkor nagy valószínűséggel eltűnik a kényszer is, hogy folyton egy harmadik felet keressen a párkapcsolata mellé. 

Láttam már olyan esetet is, amikor az jött elő a családállítás során, hogy annak a családjában, akinek a párkapcsolaton kívüli szerelmi kapcsolata volt, a szexualitás nem fért össze a házassággal vagy a tartós kapcsolattal. Ebben a családrendszerben a szexualitáshoz a tiszteletlenség és a bűn fogalmát társították egy olyan ős miatt, akit megerőszakolt a férje. Mivel ebben az esetben a pár egyik tagja tisztelte a párját, ezért a szexuális iránti természetes igényét más módon, mással kellett megélnie.

Pár egymáshoz dőlve csillagszórót éget

Előfordulhat olyan is, hogy a hűtlen partner beállt az egyik szülő helyére, mert úgy érezte, hogy a másik szülőnek támogatásra van szüksége. Ilyenkor a gyermek parentifikálódik, vagyis a szülő partnereként és nem a gyermekeként működik. Ő oldja meg a szülő problémáit, ő adja az energiát, pénzt, stb. a szülőnek és megpróbálja megóvni őt az élet viszontagságaitól. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a szülő-gyerek szerepek megfordulnak és így a felnőtt gyermek párkapcsolati “vegyiértéke” le van kötve. Így egy elkötelezett párkapcsolatra már nem lesz lehetősége, hiszen a felnőtt gyermek már úgymond párkapcsolatban él az egyik szülőjével. A hűség ebben az esetben a szülőhöz köti és gyakran bár van mellette valaki, nem lesz hűséges hozzá, nem köteleződik el igazán. 

A fentiek csak néhány példát mutatnak meg arra, hogy mennyi minden befolyásolhatja a párkapcsolatban a hűséget és hogy milyen sokat segíthet, ha végre meglátjuk a valódi okokat a problémák mögött és nem egy sötét szobában küzdünk egy láthatatlan ellenféllel. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hűtlen partner társának is nagy valószínűséggel van valami dolga ezzel a problémával, hiszen nem választott volna olyan társat, akivel ezt kell megélnie, ha semmi köze nem lenne a dologhoz.

Ha tetszett a cikk és érdekel, hogyan befolyásolják a családrendszerek és a hiedelmeink a párkapcsolatunkat, illetve hogy hogyan lehet feloldani az ezekből kiinduló konfliktusokat, gyere el a következő beszélgetésre a párkapcsolatokról! A programokról részletes leírást itt találsz: Czirják Eszter Programok