Festészet tűvel, cérnával – Annemieke Mein

A legjobb textilművészek, mint például Annemieke Mein képesek tűvel, cérnával festeni. Évek óta csodálom azokat a fantasztikus alkotásokat, amelyeket ez az 1944-ben született, kivételesen tehetséges Ausztráliában élő és alkotó, holland textilművész készít. Érdemes rászánni az időt arra, hogy az ember elmerüljön Annemieke világában!

Annemieke Mein 1944-ben született Hollandiában, édesapja fogászati technikus volt, édesanyja pedig nagyon tehetséges varrnő. Így már könnyen érthető, honnan örökölte Mein kivételes érzékét a textilek, tűk és cérnák világához. Amikor a család 1956-ban Ausztráliába költözött Annemieke még nem beszélt angolul, nem voltak barátai, ezért sokat barangolt egyedül a természetben és közelről megfigyelte az ott élő állatokat. Ennek köszönhető, hogy a természetes méreteket felnagyító ábrázolásaiban sok olyan színt, árnyalatot meg tud mutatni, amelyeket a felületes szemlélő nemigen lát meg egy békán, sáskán vagy más állaton.

A művei mára már nagyon ismerté és keresetté váltak – a világ egyik leginnovatívabb textilművészének tartják –, ennek ellenére Annemieke nem rejtegeti az általa kifejlesztett technikákat, hanem szívesen megosztja őket rendszeresen tartott workshopjai résztvevőivel. Munkásságáért 1988-ban megkapta az Ausztrál Lovagrend kitűntetését. 

Íme néhány különleges alkotásai közül:

Képek forrása: pinterest