Előterek funkciói

Sokszor nem foglalkozunk az előterekkel eleget, amikor kialakítjuk a lakás berendezését, pedig ide lépünk be minden nap, amikor hazaérünk. Az előtereknek is el kell látniuk bizonyos funkciókat, csakúgy, mint minden más helyiségnek a lakásban. De mik ezek?

Kabátok, táskák tárolása – Ez bár egyértelmű, mégis fontos szempont például, hogy kialakítsunk egy nyitott akasztós részt és zárt szekrényt is. Általában mindenkinek legalább két kabátja van szezononként, egy melegebb és egy hűvösebb időre. Jó ha az, amelyiket éppen nem horjuk nincsen folyton szem előtt, mert így rendezettebb lesz a kép. Ugyanakkor ne kövessük el azt a hibát, hogy csak zárt szekrényeket tervezünk ide, mert ha elázott kabáttal érkezünk, azt nem szerencsés beakasztani egy zárt szekrénybe. Hogy ne kelljen a helyzetet megoldandó ide-oda akasztott vállfákat nézegetnünk, eleve csináljunk helyet a nedves ruháknak. Akinek sok táskája van és sok helye, érdemes külön polcos szekrényt szentelni ezeknek a kiegészítőknek. Ha sokat pakolunk ki-be a táskáinkból, jó ha van egy asztalka is a közelben, ahol ezt megtehetjük. Jó megoldás az is, ha a táskás szekrénynek lehajtható ajtókat csináltatunk. Így az ajtót asztalkának használva könnyen át tudunk majd pakolni egyik retikülből a másikba.

Kép 1: lakberendezés, előtér, előszoba, funkciók, tárolás

Sapkák, sálak, kesztyűk tárolása – Ha van elég hely, akkor érdemes a kesztyűknek, sálaknak, sapkáknak fiókos megoldással tárolóhelyet biztosítani és tervezzünk be egy kalaptartót is. 

Tükör az utolsó ellenőrzésre – Van, aki a teljes alakos tükörre esküszik, van aki megelégszik csak azzal, ha a mellkasáig látja magát a tükörben. Egy dolog biztos, tükörre szükség van. 

Asztalka aláírásra, dekoráció kihelyezése – Egy asztalka akkor is hasznos, ha például a postásnak kell aláírnunk valamit. Ott gyorsan és kényelmesen megtehetjük. Ezen kívül a kis asztalra tehetünk vágott virágot, illatosítót vagy bármilyen más dekorációt, ami egyből jókedvre derít minket, ahogy belépünk.

Kép 2: lakberendezés, előtér, előszoba, funkciók, tárolás

Kulcsok tárolása – A kulcstartónak is fontos szerepe van. Nekünk sokáig nem volt, így folyton a lakásban kóvályogtunk a kulcsainkat keresve. Akinek nincsen klasszikus fütyülős kulcstartója, annak jó szolgálatot tehet egy stílusos faliszekrény vagy akár csak egyszerű kampók.

Kép 7: lakberendezés, előtér, előszoba, funkciók, tárolás

Zsebkendők tárolása – Nálunk nagyon jól bevált, hogy az ajtó mellett a falon van egy zsebkendő tartó is. Én állandóan megfeledkeztem a zsepiről, az itt-ott felszedett szalvéták pedig nagyon kényelmetlenek voltak orrfújáskor. Amióta ott a zsebkendőtartó az ajtó mellett, mielőtt kilépünk az ajtón automatikusan bedobok egy pár darabot a tartóból a táskámba.

Kép 6: lakberendezés, előtér, előszoba, funkciók, tárolás

Kényelmes cipőfelvétel – Ha nagyobb az előszobánk, kényelmessé teszi a cipőfelvételt egy pad vagy egy alacsonyabb szék. Választhatunk olyan ülőalkalmatosságot, amelyik cipők tárolására is alkalmas, de ha van más hely erre, akkor stílusos, csinos széket is elhelyezhetünk az előtérben.

Esernyő vagy sétapálca tárolás – Bár ez utóbbit nagyon kevesen használják, egy csinos antik sétapálcagyűjtemény nagyon klasszul feldobja a gyakran snassz esernyőtartót. 

Kutyák és más hobbik “szerszámainak” tárolása – Kutyás háztartásokban – amilyen a miénk – érdemes a pórázoknak, nyakörveknek, labdáknak, zacskóknak, stb. kialakítani egy zárt tárolóhelyet, hogy ne kelljen az összes felszerelést itt-ott lógva nézegetnünk. Ha nincsen kutyánk, de esetleg biciklizünk vagy más hobbink van, amihez itt tartunk dolgokat, a zárt szekrény akkor is jó szolgálatot tesz.

Kép 3: lakberendezés, előtér, előszoba, funkciók, tárolás

A fenti funkciókkal általában ugyan mindenki tisztában van, de ritkán szedjük össze őket ennyire tudatosan, amikor rendezzük be a lakást.

Remélem, a montázsokkal sikerült ötleteket adnom arra, hogy hogyan érdemes berendezni az előteret és milyen megoldásokat találhatunk például a zsebkendők tárolására!

Kép 4: lakberendezés, előtér, előszoba, funkciók, tárolás
Kép 5: lakberendezés, előtér, előszoba, funkciók, tárolás