Döntésképtelenség – amikor nem is arról van szó, amin dilemmázunk

Ugye ismerős jelenet a filmekből, amikor valaki egyre tagoltabban és egyre türelmetlenebbül magyaráz a másiknak valamit idegen nyelven? Ugye, mennyire együttérzünk ilyenkor a szegény értetlennel, akinek hiába mondják el hatodszorra ugyanazt, nem érti, hiszen nem érti a nyelvet? Gyakran pontosan ugyanez a helyzet velünk és a lelkünkkel vagy a tudatalattinkkal kapcsolatban is. Ő magyaráz, mi pedig értetlenül állunk és nem értjük, miért vagyunk döntésképtelenek egy-egy helyzetben. 

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy hosszabb ideig képtelen volt választani két dolog, két ember, két munkahely, két helyzet között. A döntés ilyenkor rendszerint nagyon-nagyon jelentősnek tűnik a további életünk szempontjából, ez pedig komoly stresszt és feszültséget okoz. Ezekben a helyzetekben nagyon sokszor arról van szó, hogy nem is aközött a két dolog, ember, helyzet között kell választanunk, amik vagy akik a dilemma látszólagos tárgyai, hanem valami mással nem tudunk tudat alatt megbírkózni és ezt a feszültséget teremtjük meg, képezzük le az életünkben. 

Előfordult már olyan, hogy valakinek látszólag a párja és egy új szerelem között kellett választania. Vagyis a biztonság és a szerelem között. Végül kiderült, hogy tulajdonképpen arról volt szó, hogy negyven évesen még mindig nem azt a foglalkozást űzte, amit igazán szeretett volna és ettől egyre nőtt benne a feszültség. Félt, mert nem tudta, hogy meg tudja-e teremteni az anyagi biztonságot akkor, ha belevág abba, amit igazán szeretne. Vagyis itt valóban a biztonság és a “szerelem” közötti választásról volt szó, csak nem két férfi, hanem egy biztos munkahely és a hivatás, a valódi “szerelem” közötti választásról. Lehet, hogy így sem könnyű a döntés, de legalább  az ember tisztában van vele, hogy miről kell döntenie.

Egy jobbra, egy balra mutató nyíl

Előfordult olyan is, hogy egy ügyfelem képtelen volt eldönteni, hogy aláírjon-e egy előnyös munkaszerződést. Valami miatt hatalmas feszültséget keltett benne ez a dilemma. Nem tudta mi a bénító feszültség oka és húzta, halasztotta a szerződés aláírását. Valami furcsa veszélyérzete volt. A családállítás során kiderült, hogy a feszültséget nem a szerződés aláírása okozta, hanem az, hogy ezzel a döntésével komoly lépést tett a sikeres karrier felé. A probléma az volt, hogy míg az édesanyja gyerekkorától támogatta abban, hogy sikeres legyen, az apja a viselkedésével olyan üzeneteket küldött felé gyerekkorában, amik megtiltották neki a sikert. A feszültség ebben a helyzetben nem a munkahelyek közötti választás miatt alakult ki, hanem a két szülő közötti választás miatt. Amint ez felszínre került és feloldottuk, az ügyfelem képes volt végre feszültség nélkül aláírni a munkaszerződést.  

Felkeresett már olyan pár is, akiknél hatalmas veszekedéseket generált a helyzet, hogy a férfi nem volt biztos benne, hogy szeretne-e gyereket. Évek óta képtelen volt eldönteni, hogy belevágjanak-e a gyermekvállalásba vagy ne. Egyik nap minden további nélkül belevágott volna, de másnap pont az ellenkezője volt a véleménye. A döntésképtelenséget, mint kiderült, az okozta, hogy a családrendszerében régen történt egy tragédia: egy anya belehalt a szülésbe, a gyermeke pedig túlélte a szülést, így az apa egyedül maradt az újszülöttel. Emiatt, az ő szemében a gyermekvállalásról való döntéssel arról is döntött, hogy legyen-e egy gyermeke, akit az édesanyja nélkül kell majd felnevelnie vagy inkább életben maradjon a párja. Ez a felismerés alapjaiban változtatta meg a pár életét és egymáshoz való viszonyát is. 

Sokszor, amikor hosszan tartó dilemmával küszködünk, valójában a tudatalattink próbál üzenni nekünk valamit, amit már hosszú ideje nem akarunk megérteni. Ha nem tudunk dűlőre jutni, nézzük meg, miről is van szó valójában! Erre sokféle módszer van, akár meditáció, belső utazás, családállítás, kineziológia, stb. Csak akkor fogjuk tudni meghozni a megfelelő döntést, ha tisztában vagyunk vele, miről is szól a dilemmánk.