Családállítás, a tudatalatti Google-je

Sokan meg szokták kérdezni tőlem, hogy mi az a családállítás és mire jó pontosan. Erre a kérdésre nem könnyű egy mondatban válaszolni, de azért röviden fel szoktam vázolni a lényeget. A minap azonban technológia-imádó és nem mellesleg több tucat családállításon részt vevő férjem, olyan frappáns választ adott erre a kérdésre, aminél érthetőbbet, rövidebbet, tömörebbet nem tudom ki tud-e találni bárki is. Ennyit mondott: “A családállítás a tudatalatti Google-je.” Egyszerű és érthető, nem? 

A családállítás pontosan úgy használható önismereti eszközként, mint a keresőprogramok az interneten. Ha van egy problémánk, aminek meg szeretnénk tudni az okát, de halvány lila elképzelésünk sincsen, hogy mi lehet az, akkor érdemes elmenni családállításra. 

Akár olyan egészen hétköznapi kérdéseket feltéve, mint: 

  • Miért rossz a kapcsolatom az anyósommal?
  • Miért nem tudok soha időre odaérni sehová?
  • Miért ekcémás a gyermekem?
  • Miért veszünk folyton össze a férjemmel az autóban?
  • Miért veszítek újra és újra pénzt?
  • Miért nem találok állást?
  • stb. 
labirintus

Egy családállításból kiderül az ok, ami az esetek többségében fel is oldható, így kitalálunk a lelki labirintusból, amiben addig botorkáltunk. Vagyis a családállítással nem mást teszünk, mint kommunikálunk a tudatalattival. Felvetünk egy problémát, “beírjuk” azt a keresőprogramba, ami jelen esetben a családállítás és megkeressük az okot. Pontosan úgy, ahogy a Google találati listáján is több linket találunk egy-egy keresésnél, itt is lehetséges, hogy több ok húzódik meg egy probléma mögött. De ahogyan a Google is, a családállítás is egy nagyon intelligens rendszer, így a feltett kérdésünkre a legrelevánsabb találatot fogjuk a lista élén látni. Pontosan azt az okot, amelynek a feloldására megérett már a pszichénk és amelynek a feloldására eljött az idő. 

Egy adott problémának lehet egy, de akár több gyökere is. Sok dolog egy családállítással megoldható, másokhoz több idő és több állítás szükséges. Egy dolog biztos, ha nem is oldódik meg a problémánk egy családállítással, minden családállítással teszünk egy komoly lépést a megoldás felé.

Sokan azt gondolják, hogy a családállítás nem jó másra, mint a családon belüli problémák kezelésére, a rokoni kapcsolatok meggyógyítására. Ez azonban egy félreértés. A családállítás olyan problémák megoldására is tökéletes eszköz, amelyeknek látszólag semmi köze a családtagokhoz. Ilyen, nem egyértelműen a családtagokhoz köthető problémák lehetnek például a munkahelyi- vagy pénzügyi problémák, a krónikus sikertelenség, a depresszió, a pánikroham, különböző egészségügyi problémák, de akár a blokkolt lakhely változtatás, az iskolában társai által zaklatott gyerek, a túlsúly, a házikedvencek folyamatos betegeskedése, stb.. Bármi, ami az életünkben problémaként felmerül, valamilyen módon kapcsolódik a pszichénkhez és így a tudatalattinkban megtalálható az oka. Én azért szeretem ennyire a családállítást, mert ugyanolyan hetékonyan tárja elénk a viselkedésünk, reakcióink és a problémáink mögött meghúzódó okokat, mint amilyen hatékonyan a Google-ben megtaláljuk mondjuk a kedvenc növényünket megtámadó betegség nevét, leírását és az ellenszerét.

Annak, aki tudatos életet szeretne élni, mindenképpen érdemes kipróbálnia a családállítást, mert tapasztalataim szerint ez a leghatékonyabb módszerek egyike. Egy dolog fontos, csak akkor indítsuk el a tudatalatti keresőprogramját, ha valami tényleg nagyon frusztrál és ha valóban elszántuk magunkat arra, hogy megoldjuk! A családállításnál ugyanis mindig eljutunk arra a pontra, amikor változtatnunk kell, meg kell látnunk régi dolgokat új megvilágításban és engednünk kell abból a képből, amelyet kialakítottunk magunkról, a családtagjainkról vagy a világról. Ez az ára a változásnak. Ezt pedig csak az hajlandó megfizetni, aki valóban elszánta magát a megoldásra.