Tavasztól őszig tüsszögni akar? Ne olvassa el!

Nagyon-nagyon sokszor hallom, hogy valaki panaszkodik a környezetemben arról, hogy allergiás. Tüsszög, köhög, viszketnek a szemei és egyéb tüneteket produkál, főleg tavasztól őszig. Ez a kellemetlen betegség sokak életét megkeseríti, pedig lehet rá más megoldást találni, mint az elszenvedés vagy a gyógyszerek. 

Az allergia mögött a legtöbbször valamilyen lelki probléma áll. Tudom, hogy ezt egy kicsit nehéz elhinni a tévéből ilyenkor ömlő allergiagyógyszerek és a parlagfű elleni háború forgatagában, de így van. És ha jobban megnézzük, akkor ez bizony nagyon is jó hír! Hiszen, akkor tőlünk függ, hogy hatalmas zsepkendőkupac közepén ülve vagy gondtalanul a szabadban töltjük az időt tavasztól őszig. 

Csak meg kell találnunk az allergia okát. 

Nekem az allergiám egy egyetemi vizsgaidőszak alatt kezdődött, az utolsó vizsgám előtt. Éppen A modern közgazdaságtan története című hihetetlenül érdekes művet kellett volna bevágnom, ha jól emlékszem úgy öt nap alatt. Nem, nem jártam be az előadásra, szóval nem volt könnyű a helyzet. Ültem az erkélyen és megpróbáltam koncentrálni. A májusi pollenek békésen lengedeztek a lágy szellőben. És akkor elkezdtem tüsszögni. Aztán elkezdett viszketni a szemem. Az öt napot szentségelve csináltam végig és telefújtam úgy 400 papírzsebkendőt. Átmentem a vizsgán, a vizsgaidőszak is elmúlt, de a tüsszögés nem. És maradt is éveken keresztül. Májusban kezdődött és nagyjából nyár végéig hűséges társam volt.

Allergia okai 1

Azután egyszer találkoztam olyanokkal, akik többet tudtak az allergiáról, mint én. Megkérdezték, mikor jött elő először. Tél volt, pollen sehol, én pedig elmeséltem a történetet. És elkezdtem tüsszögni. Az allergia összes tünetét produkáltam. Pollen nélkül. 

Azután rákérdeztek más alkalmakra, amikor, amikor súlyos tüneteim voltak. Például, amikor nyaralás után visszaértünk a munkába és megjelent az állandóan alkoholaszagú főnököm. Tíz perc nem telt bele és tüsszögni kezdtem, pedig két hétig semmi, de semmi bajom nem volt. Az összefüggés egyből világos lett. A tüsszögésem azt jelzi, hogy olyan helyzetbe kényszerültem, ahol nem szeretnék lenni. Ez pedig nem pollefüggő volt. Attól függött, előáll-e egy olyan helyzet, ahonnan nem szabadulhatok, de utálom. 

Szóval valójában ez történt: volt egy helyzet, amire erős negatív érzelemmel reagáltam (mondhatni allergiás voltam rá), éppen májusban, a pollenszezon kellős közepén. Elkezdtem allergiás tüneteket produkálni, amit az agyam – logikus összefüggést keresve – hozzákapcsolt a pollenekhez. Később, ha már nem is volt negatív érzelmet kiváltó helyzet, de jelen voltak a pollenek, máris jöttek a tünetek, hiszen az agyam megtanulta, hogy a testem allergiás a pollenekre. Így egész nyáron tüsszögtem.

Allergia okai 2

Amikor azonban pollenmentes környezetben is produkáltam a tüneteket, akkor az agyam rájött, hogy nem pollen, hanem helyzet/érzelemfüggő a dolog. Így kettévált a pollen jelenléte és az allergiás tünetek. A kérdés már csak az volt, hogy hogyan szüntessem meg a tüneteket, amikor olyan helyzetbe kerültem, ami előhozta azt a bizonyos negatív érzelmet?

A trükk a megoldásra egyszerű volt. El kellett képzelnem a helyzetet vagy azt a személyt, akinek a közelségét nehezen viseltem, röhejesnek. A fönökömet például egy tíz centis Hókuszpóknak képzeltem el, aki az asztalomon körbe-körbe rohangál és vörös fejjel üvöltözik, de mivel nagyon kicsi, alig hallom a hangját. Amint valóban elképzeltem a képet, a tüneteim elmúltak. 

Azt inkább nem mondom el, hogy mit tettem képzeletben A modern közgazdaságtan története 578 oldalával. 

Azóta már tudom, hogy az allergiás tüneteim jelzések. Figyelek rájuk és ha előjönnek, akkor elgondolkozom, hogy mi az amit nehezen viselek, azután elmulasztom a tüneteket. 

Családállítással is lehetséges dolgozni az allergiával, de egyedül is megtehetjük a fenti módszerrel, ha rászánjuk az időt. Nagy valószínűséggel valamilyen félelmet, dühöt vagy agressziót fogunk találni, amit elnyomunk magunkban. Érdemes kísérlezetni, mert nagyon klassz hosszú évek után kitenni a százas papírzsepit az ember táskájából!