Szeretetnyelvek – Egy nyelvet beszélünk?

Kialakulhat-e szerelem két ember között, akik nem beszélik egymás nyelvét? 

Nos, az első, zsigeri válaszunk az lenne, hogy csak nagyobb mennyiségű alkohol hatására és csak másnap reggelig, igaz? Mert hogyan is beszélgetne egymással két ember, ha nem ismerik egymás nyelvét. Mondjuk egy magyar és egy olasz…a gulás, pizza, lasagne típusú témák gyorsan elfogynak, ahhoz pedig, hogy azt megbeszéljék moziba vagy túrázni menjenek egy kicsit nagyobb szókincsre lenne szükség. 

De mi a helyzet a szeretetnyelvekkel? Ha olyan “maradi” kapcsolatot választunk, ahol a pár két tagja beszéli egymás anyanyelvét, akkor is gondot okozhat, ha nem értik egymás szeretetnyelvét. 

Miről is van itt szó?

Arról, hogy ugyanúgy, ahogy két különböző nyelvet beszélő ember nem érti meg egymást az utcán a térkép fölött, ugyanúgy egy párnak is kommunikációs problémái lesznek, ha nem passzol a szeretetnyelvük vagy nem tanulják meg a másikét. 

Pont olyan ez, mint amikor a készséges, de idegen nyelvet nem beszélő helyi, lassan és tagoltan magyaráz magyarul a frusztrált olasz turistának, hogy a sarkon balra kell fordulnia, ha el akar jutni a Hard Rock Caféba. A magyar egyre dühösebb lesz az értetlen külfölditől, a külföldi pedig biztosan nem talál el a kedvenc éttermébe. Ez történik a kapcsolatokban is, ha nem igyekszünk megtanulni egymás nyelvét. 

Ha sokszor elhangoznak olyan mondatok a párunktól, mint a nem is szeretsz igazán, vagy szeretsz-e egyáltalán?, stb. jó, ha gyanakodni kezdünk, hogy nem egy nyelvet beszélünk. 

A megfelelő kommunikációhoz feltétlenül szükséges, hogy tudjuk mi melyik nyelvet értjük a legjobban – ez lehet egy vagy akár két nyelv kombinációja is. Ezután pedig érdemes megtanulni a párunkét.

szeretetnyelvek, gyerekekről szülőknek, szeretet, szeretet kifejezése, párkapcsolat, párkapcsolati problémák

Milyen szeretetnyelvek vannak? 

Erről Gary Chapman írt egy klassz könyvet, amit érdemes elolvasni, ha valakit mélyebben érdekel a téma. Aki gyorsan szeretné megtudni a lényeget, annak elég továbbolvasnia. :)

Elismerő szavak – Aki ezt a nyelvet beszéli, annak fontos, hogy a másik sokszor és sokféleképpen kimondja mennyire szereti és értékeli, milyen fontos neki, stb.. A szavaknak itt nagyobb jelentősége van, mint a tetteknek. 

Minőségi idő – Annak, akinek a vele töltött idő a legfontosabb, akkor a legboldogabb, ha a másik osztatlan figyelmét élvezheti. Egy vacsora, hétvége együtt, amikor csak rá figyelünk és kikapcsoljuk a mobilunkat, meg a tabletet a legjobb módja annak, hogy éreztessük vele mennyire szeretjük.

Ajándékozás – Itt persze ne a Marilyn Monroe által megformált Lorelai Lee-szerű gyémánt-mániára gondoljunk. Akinek az ajándékozás a szeretetnyelve bármilyen apróságnak örül, az ajándék értéke nem számít, sokkal inkább az, ha látja, hogy a másik időt és energiát fordított a megfelelő meglepetés megtalálására. 

Szívességek – Akiknek ez a szeretetnyelve, bármilyen olyan cselekedet, amely megkönnyíti az életüket hatékonyan kommunikálja, hogy szeretik őkett. Lehet arról szó, hogy a párjuk bevásárol helyettük vagy elmosogat vagy elmegy az egyetemi könyvtárba a diplomamunkájukhoz egy könyvért. A lényeg, hogy egyet kihúzhatnak az elvégzendő teendőik listájáról és ezzel egy kis lélegzetvételhez jutnak. 

Testi érintés – Akik ezt a nyelvet beszélik, azok a legjobban abból értik meg, hogy szeretik őket és fontosak, ha megérintik, megsimogatják őket, fogják a kezüket vagy akár szeretkeznek velük. Ezeknek az embereknek a szavaknál, szívességeknél sokkal többet jelent egy kedves érintés. 

Ha megismertük a szeretetnyelveket, akkor gondolkodjunk el azon, mikor éreztük igazán, hogy a szüleink vagy a partnerünk szeret minket? Ha rájöttünk mi melyik nyelvet “értjük”, akkor érdemes kideríteni azt is, hogy a párunknak vagy a gyermekeinknek melyik a szeretetnyelve. Ha ezt is megtanuljuk, akkor elkerülhetjük a térkép feletti tanakodást és frusztráltságot, pont úgy, mint az angolul jól beszélő helyiek és ki tudjuk fejezni a szeretteinknek – számukra is érthetően – mennyire fontosak nekünk.

Ha tetszett a cikk és érdekel, hogyan befolyásolják a családrendszerek és a hiedelmeink a párkapcsolatunkat, illetve hogy hogyan lehet feloldani az ezekből kiinduló konfliktusokat, gyere el a következő beszélgetésre a párkapcsolatokról! A programokról részletes leírást itt találsz: Czirják Eszter Programok