Növesszünk új idegsejteket!

Nagyon sokáig azt hittük, hogy felnőtt korban megáll az új idegsejtek termelődése. Az utóbbi évek kutatásai viszont azt fedezték fel, hogy ez nem így van. A hippokampuszban, vagyis az agynak az egyik memóriáért és tanulásért felelős részében, folyamatosan termelődnek új idegsejtek. Ez a felfedezés azért nagyon fontos, mert az eddigi meggyőződéssel szemben, amely szerint az idegsejtek száma a kor előrehaladtával csak csökken, ami az agyi kapacitás csökkenésével jár együtt, az új eredmények tükrében, képesek vagyunk mi magunk serkenteni az idegsejtek termelődését. 

Dr. Sandrine Thuret, a King’s College kutatója, azt tapasztalta, hogy az emlősökben és az emberekben is serkenthető az idegsejtek termelődése a hippokampusz területén. A hippokampusz egy banán alakú terület az agyban, amely elsősorban azokért a tanulási folymatokért felelős, amelyek a mindennapi életünkben a gyorsan változó körülményekhez való alkalmazkodásunkat segítik. Például, ha minden nap egy adott parkolóban, de mindig más helyen hagyjuk az autónkat, a hippokampusz a felelős azért, hogy amikor visszatérünk, meg is találjuk a pontos helyet. Ha pedig kenyérre van szükségünk estére és napközben tárgyalásra sietünk, akkor a hippokampális memória segítségével jegyezzük meg az útba eső pékséget, ahol visszafelé hatékonyan el tudjuk intézni a pékáru beszerzését. Vagyis a hippokampális memória elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan éljük a napjainkat.

idegsejt

Amellett, hogy a szellemi frissességre jó hatással van az új idegsejtek termelődése, Dr. Sandrine Thuret és csapata azt találták a hipokampusszal kapcsolatos kutatásaik során, hogy emlősökben együtt jár a depresszióval az alacsony számú új idegsejt képződése. Antidepresszáns szedésének hatására azonban a termelődés megnövekszik és ez direkt pozitív hatással van a depressziós állat állapotára. Ha azonban valamilyen kémiai szer – például kemoterápia alatt – blokkolja az idegsejt termelődést a hippokampuszban, akkor a depresszió is megjelenik. Ezért ilyen esetekben fokozottan fontos az, hogy tudatosan serkentsék a páciens idegsejt-termelődési folyamatát. 

Hogyan növeszthetünk új idegsejteket? 

Dr. Thuret a következő tevékenységeket emeli ki, amelyek pozitív hatással vannak az idegsejt termelődésre: 

  • tanulás
  • futás, gyors gyaloglás
  • szex
  • omega 3 zsírsavak fogyasztása (pl. lazac)
  • 20-30%-os kalóriacsökkentés
  • flavonoidok fogyasztása (pl. áfonya, fekete csokoládé)

A kutatási eredmények szerint a kialvatlanság, az öregedés, a mozgásszegény életmód, a telített zsírsavak fogyasztása, a stressz és az alkoholfogyasztás pedig gátolják az új idegsejtek termelődését. 

Azt eddig is tudtuk, hogy az agy, a memória épen tartásához sokat számít ha vannak céljaink, tanulunk és aktívan élünk, de most már azt is tudjuk miért. Aki beszél angolul és kíváncsi Dr. Thuret előadására, az alábbi videóban meg tudja hallgatni.

Addig is idegsejtnövesztésre fel!