Így kezdődött – Emmy és az alpakák barátsága

Amikor Emmy életében először látott alpakát, tátva maradt a szája. Ez még az édesanyját is meglepte, aki pontosan tudta, hogy a lánya mennyire imád beszélni és hogy soha, de soha nincs olyan, hogy ne találja az alkalomhoz illő szavakat. Louis, Emmy nagyszüleinek első alpakája, Louis Armstrong után kapta a nevét. Emmy nagyapja szerint azért, mert annyira hasonlított a híres zenészre kidülledő szemeivel, mosolygós arcával és hatalmas fogsorával, a nagyanyja szerint pedig azért, mert máig a Wonderful world volt a kedvenc dala. 

Akárhogyan is, Louist kísérleti egyednek szánták a nagyszülők. Mindig szerettek volna alpakákat tartani, mert Emmy nagyanyja szenvedélyesen szeretett kötni és az alpakák szőrénél finomabb és melegebb alapanyagot el sem tudott képzelni, de amíg nyugdíjba nem mentek, nem tudtak volna  eleget foglalkozni az állatokkal. Louis volt az első fecske és úgy gondolták, ha kiderül, hogy jól kijönnek az állattal, akkor vesznek majd több alpakát is. 

Louis egy borús délelőttön érkezett meg egy eredetileg lószállításra szánt nagy dobozban. Ahogy kinyitották a szállító ajtaját, Emmy azonnal bedugta a fejét, hogy megnézze a jövevényt és elállt a szava. Louis meg volt illetődve. Fiatal alpaka volt, alig fél éves. A szőre éppen nyírás után lehetett, mert igen rövid volt mindenhol, kivéve a feje tetejét, ahol meghagytak egy szőrcsomót, ami hajnak nézett ki. Emmy lassan közelített volna a jövevény felé, de a férfi, aki hozta Louist, megfogta a karját. 

– Hagyd, hogy kijöjjön onnan! Nagyobb biztonságban érzi majd magát, ha a szabadban lesz és elfuthat, ha megijed.

Így hát Emmy visszahúzódott az ajtóból és feszülten várt. Nagyon tetszett neki a jövevény, alig tudta türtőztetni magát. 

Louis egy negyed óra után dugta ki az orrát az ajtón. Nem lépett ki a járműből, csak óvatosan beleszagolt a levegőbe és tájékozódott. Emmy majdnem felsikoltott örömében. A nagyanyja mosolyogva megsimogatta a kislány haját. 

– Aranyos, igaz? – kérdezte tőle. 

– Hihetetlenül! – válaszolta a kislány lelkendezve. 

Amikor Louis látta, hogy nem fenyegeti veszély, szépen lassan lelépdelt a rámpán, amit a lószállító ajtajához támasztottak. A patái hangosan kopogtak a fatákolmányon. 

Amikor leért, a férfi beterelte a neki épített tágas karámba, azután összeszedte a holmijait, aláíratta Emmy nagyapjával a szállítási papírokat és elhajtott. A család ott maradt egyedül Louis-szal és fogalmuk sem volt, hogy mit kezdjenek vele. 

Emmy nagyanyja ugyan mindent elolvasott, amit ezekről az állatokról tudni lehetett, most mégis megilletődve állt az aranyos jövevény előtt. Amint belenézett az állat barátságos, barna szemeibe, bele is szeretett. A gyapja világosbarna volt, ő akarta így. Nagyon tetszettek neki a világosbarna alpakák. 

Az állatka nem volt magas, jóval kisebb volt, mint egy láma. Mire magukhoz tértek az ámulatból, hogy lett egy alpakájuk, Louis már fel is találta magát és legelni kezdett. 

Emmy odalépett a karámhoz, de Louis egyelőre nem foglalkozott vele. Ette a füvet és ahogy rágott, ritmikusan kivillantak az ajkai közül hatalmas, fehér kapafogai. Emmy megbűvölve bámulta. 

– Gyertek, hagyjuk egy kicsit magára, hogy megismerkedjen a környezetével! – mondta a nagyapja és bevezette a családot a házba, ahol a nappaliból ráláttak az alpaka-futtatóra. 

Emmy egész délután Louist figyelte és estefelé megint kiment hozzá. Vitt neki répát, amit az új játszópajtása óvatosan el is vett a kezéből. Emmy felnevetett, ahogy a puha ajkak végigcsiklandozták a kezét. Louis kinyújtotta hosszú nyakát a két faléc között és Emmy megsimogatta borzas fejét. Mire Laura észbe kaphatott volna, Emmy már bent is volt a karámban és Louis mellett állva simogatta az állatot. Laura elnevette magát, ahogy a lánya belefúrta az alpaka puha szőrébe a kezét és szinte vallásos révülettel bámult bele az állat meleg barna szemeibe. 

Louist annyira megkedvelte az egész család, hogy a legtöbbször szabadon kószált a telken.  Sokszor, amikor a teraszon ettek, ő is odafeküdt melléjük a fűbe és nézte Lauráékat. Louis első nyírására késő tavasszal kerítettek sort. Az ekkor készült fényképek Emmy kedvencei közé tartoztak. Még soha nem nevettek annyit, mint amikor a nagyapja kétségbeesetten küzdött, hogy lefogja a kapálózó Louist, miközben a nagyanyja szakszerűtlen mozdulatokkal egyenetlen csíkokat vágott az állat puha szőrébe. Laura igyekezett segíteni Emmy nagyapjának, de nehezen fért oda a lábak, kezek összekuszálódott tengerébe, a kislány pedig elképesztő fotókat csinált róluk minden szögből, ahogy birkóztak a ficánkoló állattal. Végül három órás küzdelemben sikerült lenyírni Louist, akinek a frizurája nem is hasonlított arra a kedves, bolondos fizimiskára, amit akkor viselt, amikor megérkezett. A hátán különböző hosszúságú, egyenetlen szőrcsíkok húzódtak, a fején a haját féloldalasan sikerült lenyírni, így Emmy csak remélte, hogy az állat nem látja meg a saját tükörképét a teraszajtó üvegében.  

Már majdnem egy év eltelt amióta Louis náluk volt és Emmy nagyszülei nagyon megszerették az állatot, ezért úgy döntöttek, hogy vásárolnak még 30 alpakát. Louis nagyon megörült a fajtársainak és Emmy kicsit meg is sértődött, mert amióta megérkeztek a többiek, alpaka-barátja inkább velük szaladgált, mint vele “beszélgetett”. Ennek ellenére minden este, amikor Emmy ott volt a nagyapjáéknál, “randevúztak” Louis-szal a karámnál és a kislány vitt neki egy répát, almát vagy valami más finomságot.

Bár Emmy imádta az összes alpakát, mindig Louis maradt a kedvence, hiszen ő volt az első barátja. A nagyszülei idővel megtanulták ugyanolyan csinosra lenyírni, mint amikor megérkezett és Emmy több száz alpaka-fotója közül a legtöbbön még mindig Louis szerepelt.

A nagyanyja elképesztően finom és meleg takarókat, pulóvereket, sálakat és sapkákat kötött az állatok szőréből, amelyeket vagy ajándékba adott Lauráéknak vagy pedig eladott az ebay-en. 

Emmy imádott a nagyszüleinél nyaralni és Laura hálás volt nekik, amiért ennyire szerették a lányát, annak ellenére, hogy a fiúkkal, Luke-kal, már régen elváltak útjaik. 

Ha kíváncsi vagy mi történt Laura és Emmy apja, Luke között vagy hogy Louis mellett még melyik alpakák lettek Emmy nagy kedvencei, olvass bele a regénybe vagy rendeld meg a könyvet!