Geometria – már nem az iskolapadban

Sokan ki nem állhatták a geometriát az iskolában, én azon szerencsések közé tartoztam, akik szerették. És ahogy, akkor is szerettem, most is szeretem, csak ma már nem a kör kerületét és a hatszög területét számolom ki, hanem igyekszem a geometriát alkalmazni a lakberendezésben. 

A geometrikus terek fiatalosságot, modernséget árasztanak és kifejezik az ott lakók merészségét is. 

Mivel bármilyen színekkel kombinálhatjuk a geometriai formákat, ezért az elegánstól, az etnon és az ultramodernen át az indusztriálisig gyakorlatilag bármilyen stílusú teret kialakíthatunk velük. Minden a jól megválasztott mintáktól és színektől függ. 

Fekete-fehérrel elgánsabb, de kissé ridegebb, feszengősebb környezetet varázsolhatunk magunk köré, amelyet például pinkkel nőiessé, élénk pirossal dramatikussá tehetünk.

Kép 1: lakberendezés, geometrikus terek, geometria, enteriőr, indusztriális stílus, nőies terek, férfias terek

A vékonyabb vonalakkal nőiesebbé, légiesebbé, míg a vastagabbakkal vagy teli formákkal férfiasabbá, nehezebbé tehetjük a tereket. Amellett, hogy férfias vagy nőies tereket akarunk kialakítani, arra is fontos figyelni a vonalvastagságok és a minták tömörségének kiválasztásánál, hogy mekkora a tér, amelybe a mintát tervezzük. Kis terekbe az egész falakat betöltő tömör, vastagvonalas minta rendszerint túlzottan erős és sok. Ilyenkor jobb, ha nem tömör mintát és vékony vonalakat használunk. A férfias jelleget az anyag- és színválasztással tudjuk megőrizni. Például a vas, acél és bronz kiegészítők és a sötétebb árnyalatok, mint a rozsdabarna, fekete, szürke, méregzöld, sötétvörös, stb. segítenek ebben.

Kép 2: lakberendezés, geometrikus terek, geometria, enteriőr, indusztriális stílus, nőies terek, férfias terek
Kép 3: lakberendezés, geometrikus terek, geometria, enteriőr, indusztriális stílus, nőies terek, férfias terek

Reneszánszukat élik a kézzel szövött, geometrikus mintájú etno szőnyegek is, amelyek vibráló színeikkel vagy éppen földtónusaikkal feldobják a lakást. Én nagyon szeretem ezeket a szőnyegeket, remekül párosíthatóak modern és klasszikus bútorokkal is. Ráadásul szerintem egészen különleges energiájuk van, a sok befektetett idő és figyelem hatására, amit az elkészítésükbe tettek.

Kép 4: lakberendezés, geometrikus terek, geometria, enteriőr, indusztriális stílus, nőies terek, férfias terek

Nagyon népszerűek mostanában a színes, mintás cementlapok is, amikkel igazi, jellegzetes geometrikus enteriőröket alkothatunk. Érdemes körülnézni olyan helyeken, ahol bontott építőanyagokat árulnak, mert az új lapoknak elég borsos az áruk. Sokszor ki lehet fogni olcsóbb lapokat, akár többfélét, több helyről, amiket egy kis kreativitással klasszul össze lehet kombinálni.

Kép 5: lakberendezés, geometrikus terek, geometria, enteriőr, indusztriális stílus, nőies terek, férfias terek

Remélem, sikerült kedvet csinálnom ahhoz, hogy újra nekifussatok a geometriának, ha másképpen is, mint annak idején az iskolában! 

Képek forrása: Pinterest