A feketebárányok ereje

Minden családban van legalább egy feketebárány. Egy olyan ember, akit a család nehezen fogad el, akit esetleg szégyellnek is, mert nem a megszokott, jól bevált utat járja az életben, vagyis kilóg  a családból valamilyen szempontból. 

A feketebárányok élete nem könnyű, mert sokszor találkoznak azzal, hogy ha nem rejtik el a valódi személyiségüket vagy a véleményüket a családban, akkor gyorsan gúnyolódás, lesajnálás vagy esetleg agresszió célpontjává válnak. 

Ezért a feketebárányoknak látszólag két választási lehetőségük van:

  1. Megtartják a családban nekik szánt szerepet, illeszkednek a normákhoz és elfojtják a valódi személyiségüket, hogy a család tagjai maradhassanak és “békén hagyják” őket.
  2. Felvállalják a családjukétól eltérő értékrendjüket, személyiségüket és megkockáztatják, hogy a család kiveti magából őket és elviselik az egyszerű rosszallástól akár a kitagadásig, nyílt agresszióig elmenő konfliktusokat. 

Valójában azonban a feketebárányoknak csak egy választásuk van, ha nem akarnak megbetegedni, depresszióba esni vagy nem akarnak eljutni odáig, hogy az életközepi válság során felrobbantják az egész életüket. Az, ha mielőbb felvállalják önmagukat. Előbb-utóbb ugyanis mindenképpen el kell viselni valamilyen konfliktust, vagy amiatt, mert elnyomták magukat és felrobban az időzített bomba, vagy amiatt, mert felvállalták magukat és ez nemtetszést keltett a családban. 

Most mondhatnánk azt, hogy akkor a feketebárányok ezek szerint mindenképpen szenvedésre vannak kárhoztatva, ami igaz abból a szempontból, hogy az életük egy ideig mindenképpen konfliktusos lesz. Ám a feketebárányságnak nagyon sok előnye is van, a teljes képhez pedig ezt is látnunk kell.

Fehér és fekete bárány együtt

Nézzük mik az előnyei annak, ha kilógunk a családrendszerünkből és ezt fel is vállaljuk! 

  1. Feketebárányként, távolabb maradva a családtól nagyobb a szabadságunk egy sor életünket befolyásoló döntésben. Képzeljük csak el mennyire nehéz úgy elindulni megvalósítani az álmainkat, hogy minden héten legalább két-három ember elmondja nekünk, lehetetlen küldetésre adtuk a fejünket! 
  2. Ha fel merjük vállalni magunkat és a döntéseinket, gyorsan kiderül, hogy kik azok a családtagok, akik szeretnek bennünket annyira, hogy elfogadjanak olyannak, amilyenek vagyunk és kik azok, akik csak addig fogadtak el, amíg azt a szerepet játszottuk, amit ránk osztottak. El tudjuk képzelni mennyire felszabadító, hogy ezután csak olyanokkal leszünk együtt, akiknek félelem nélkül megmutathatjuk magunkat és nem kell tovább részt vennünk a kellemetlen családi színjátékokban az ebédlőasztal mellett? 
  3. A felszabaduló idő és energia segítségével, amit már nem fecsérlünk arra, hogy fenntartsuk magunkról a látszatot olyanoknak, akik másképpen nem fogadnának el, keresni tudunk olyan embereket, akik hasonlóan gondolkodnak, mint mi vagy akik segíteni tudnak megvalósítani az álmainkat. Ezzel építőbbé, őszintébbé és élőbbé alakulnak a kapcsolataink. 
  4. Nagyobb empátiával fogunk tudni közelíteni azokhoz, akik hozzánk hasonlóan kilógnak a sorból. 
  5. Mivel a család feketebáránya éppen attól feketebárány, mert másképpen csinál dolgokat, mint a család többi tagja, ezért ők azok, akikben megvan a potenciál arra, hogy új, kreatívabb megoldásokat hozzanak olyan problémákra, amikkel a család addig nem tudott mit kezdeni. Ezek lehetnek egészségügyi, párkapcsolati, gyerekkel kapcsolatos, anyagi természetű vagy egészen más természetű problémák is. Minden családban van ugyanis problémamegoldási képtelenség és ezeket a megszokott keretek között gyakran nem lehet megoldani. 
  6. A feketebárányok sokszor őszintébbek, mint a család többi tagja, sőt valahol még azt is olvastam, hogy ők azok, akik a legközelebb jutottak ahhoz, hogy feltárják a többiek hazugságait. Ez szerintem nagyon is találó. A feketebárányok sokszor azért is problémásak, mert érzékenyebbek és nagyobb rálátásuk van a családon belül zajló játszmákra, a családtagoknak pedig nem igazán érdeke az, hogy a felszínre kerüljenek ezek a játszmák, mert kényelmesebb, ha minden megy tovább a megszokott kerékvágásban. A játszmák felszámolása ugyanis sokáig tart, konszenzust követel és új rend kialakulását, amit egy káosz szakasz előz meg. Aki szeretné jobban megérteni a játszmákat, annak ezt a novellát ajánlom: Méreg.
  7. Mindemellett a feketebárányoknak általában erős a személyiségük, bátrak és képesek megalkuvás nélkül követni a szívüket. Ezek a tulajdonságok pedig nélkülözhetetlenek azok számára, akik meg akarják valósítani az álmaikat. Tehát a feketebárányságunkat tekinthetjük akár egy kemény edzésprogramnak is :)   

Kétségtelen, hogy a feketebárányok sok sérülést szereznek az elutasítás és a meg nem értettség miatt a családban, ám az is biztos, hogy nekik van a legjobb esélyük arra, hogy olyan őszinte és önazonos életet élhessenek, amire valójában mindenki vágyik.