Fájdalomtól a mély szeretetig – A párkapcsolat szakaszai

A párkapcsolatnak három szakasza van, amelyekből az első kettőt a legtöbben ismerik. Az első a rózsaszín köd szakasz, amikor minden tökéletes, hatalmas a szerelem és csüngünk a másikon. A második, amit én “sötét éjszakának” hívok, amikor elkezdődik egymás fájdalompontjainak a nyomkodása. Ilyenkor sűrűsödnek a konfliktusok, megkezdődik a családrendszerek közötti harc és a saját tapasztalataink alapján kialakult hiedelmeink csatája. 

Ebben a fázisban mindenen képesek vagyunk veszekedni és sokszor úgy érezhetjük, hogy amit a másik mond vagy akar, az teljesen hülyeség vagy azt, hogy nagyon mélyen megbántott minket valamivel de akár azt is, hogy minden idegesít, amit csinál. 

Ha feljönnek ezek az érzések, érdemes azonnal gyanakodni, hogy nem is azon vitatkozunk valójában, amiről folyik a szó, hanem valami máson. Ha úgy érzi valamelyik fél, hogy hülyeség, amit a másik mond vagy akar, jó ha megvizsgáljuk milyen családrendszeri hiedelmeink vannak abban az adott témában. 

Ha mondjuk az egyik mindig szórakozni akar a váratlanul befolyt pénzből, a másik pedig mindet félre akarja tenni, gondolkodjunk el! Mik az egyik és mik a másik családrendszerének pénzhez kapcsolódó hiedelmei? Lehet, hogy az egyik családban volt aki elszegényedett és ezért nagyon kell vigyázni a pénzre? Lehet, hogy a másik családban lehetőséget látnak a pénzben, ami élményeket hoz vagy éppen volt egy ős, aki felelőtlenül költekezett és őt tagadták ki, ami miatt a párunk “újrajátssza” az ő sorsát? 

Ha a szexualitással van probléma, akkor is gondolkodjunk el! Lehet, hogy az egyik családrendszerben elítéltek valakit, mert túlzottan szabados életet élt és kialakult a hiedelem, hogy a szexualitás bűn? Vagy az egyik félnek gondot okoz a testi intimitás, mert mondjuk verték vagy molesztálták kiskorában?

Ha például az egyik mindig késik, a másik pedig nem tűri a legkisebb késést sem, ássunk le a dolgok mélyére!

Lehet, hogy a későt túlhordták vagy éppen túl korán született? Lehet, hogy a másiknál a családban kegyetlen büntetés járt egy kis késésért vagy szabályszegésért egy túlzottan szigorú ős vagy szülő miatt?

Két ezüstszínű zsebóra, az egyik nyitott fedlappal, a másik csukott fedlappal

Ne vegyük készpénznek, amit látunk és amiről vitatkozunk, keressük meg az okokat! Akár meditálva, akár bármilyen önismereti módszert alkalmazó segítséget igénybe véve, tárjuk fel az okokat és sose feledjük, hogy ezt nem csak a párunkért, hanem önmagunkért is tesszük! 

Sokféle probléma feljöhet és azoknak ezerféle oka lehet, de ha hozzászokunk, hogy konfliktus esetén megállunk és gondolkozunk ahelyett, hogy kiabálnánk vagy törnénk-zúznánk, viszonylag rövid idő alatt nagy mértékben lecsökken a konfliktusok száma. 

A párkapcsolatok második szakasza ugyan egyáltalán nem kellemes, mégis nagyon hasznos időszak. Itt jönnek elő azok a mély sérüléseink, amelyek gyógyításra szorulnak és ekkor kapjuk meg a lehetőséget arra, hogy meggyógyuljunk. Erről a Párkapcsolat, a személyre szabott oltási program című cikkben olvashattok még.

Ha sikerül eljutnunk a harmadik szakaszig, kialakul egy nagyon mély szeretet és tisztelet a másik iránt és a két ember a korábbinál sokkal kevesebb surlódással és több egymás iránti empátiával tudja támogatni egymást. Itt nem arról beszélek, amikor zsörtölődve vagy dünöngve, a másikat korholva vagy fásultan, beletörődve éljük egymás mellett a mindennapjainkat, hanem arról, amikor élő, meleg, támogató kapcsolat van két ember között. Ez pedig megéri a sok munkát.  

Ahhoz, hogy eljussunk a harmadik szakaszba sok önismereti munkára, alázatra és hiedelmek, félelmek elengedésére van szükség. Ennyi áldozatra csak akkor vagyunk hajlandóak, ha valóban szeretjük a másikat. A trükk az az egészben, hogy bár úgy tűnik, a kapcsolatunkért és a másikért hozzuk az áldozatot, végül mi magunk is kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak leszünk.

Ha tetszett a cikk és érdekel, hogyan befolyásolják a családrendszerek és a hiedelmeink a párkapcsolatunkat, illetve hogy hogyan lehet feloldani az ezekből kiinduló konfliktusokat, gyere el a következő beszélgetésre a párkapcsolatokról! A programokról részletes leírást itt találsz: Czirják Eszter Programok