Charles Zana, a határok nélküli tervező

Charles Zana az egyike azon kevés lakberendezőnek, akik egyben építészek, lakberendezők és műértők is. Az elmúlt húsz évben Zana több kontinensen tervezett otthonokat, hoteleket, kereskedelmi egységeket. A portfóliója igazán lenyűgöző, ahogyan lenyűgöző az a látásmód és merészség is, amivel ez a párizsi Szépművészeti Egyetemen végzett építész a projektjeit kezeli. Terveiben békésen megférnek egymás mellett a klasszicista stílusú falpanelek és az ötvenes évekbeli bútorok vagy akár egy-egy nagyméretű színes akrilból készült műalkotás. Szerinte a francia lakberendezők abban különböznek az angoloktól, hogy bár mindkét nemzet hozzászokott a távoli országokból hozott csecsebecsék, bútorok integrálásához a terekbe, a franciák sokkal inkább nyomon követik a design és a művészet trendjeit és merészebben ötvözik a tradícionális tereket színes, modern alkotásokkal. 

Mivel Zana nagyon odafigyel a projektek minden apró részletére, legyen szó akár építészeti, akár térszervezési döntésekről, akár színek, anyagok kiválasztásáról vagy dekorációról, gyakran meglátogat kézműveseket, művészeket a stúdiójukban, hogy igazán eredeti alkotásokat találjon, amikkel megkoronázhatja az éppen készülő helyiségeket.

Zanát tizenöt fős tervezőcsapata segítette az elmúlt húsz évben megvalósult, több mint 200 projektben. Az ügyfelei gyakran nem csak a házaik, otthonaik tervezését és berendezését bízzák rá, de segítséget kérnek művészeti kollekciójuk kialakításához is. 

Charles Zana munkáit igazán érdemes figyelemmel kísérni, mert róla valóban elmondhatjuk, hogy határok nélküli tervező, nemcsak földrajzi értelemben, hanem stílusban és merészségben is.

Képek forrása: http://www.zana.fr