Az eltűnt férfiasság nyomában

Az, hogy miért “tűntek el” az igazi férfiak szerintem egy nagyon összetett kérdés. Tény, hogy az apáknak sokat kell dolgozniuk a család fenntartásáért és a gyerekek ezért lényegesen kevesebbet látják őket, mint az édesanyjukat. Emiatt férfimintából is kevesebb jut nekik, ami mind a lányok, mind a fiúk esetében problémás. 

Emellett azonban azt is érdemes végiggondolni, hogy ez a társadalom – és főleg mi nők – mennyire hagyjuk a férfiakat férfinak lenni. Férfiasság alatt itt most nem a hatalmas izomtömegre vagy a macsó viselkedésre gondolok. Sokkal inkább arra a nyugodt, megbízható férfierőre, ami megtart egy családot. Ami képes építeni, védelmezni, felelősséget vállalni, amire egy nő rábízhatja magát. De képesek vagyunk-e nőként rábízni valakire magunkat?

Képesek vagyunk-e felhagyni a totális kontrollal, a lényeges és talán az egészen lényegtelen kérdésekben is? Sok nő számára ez hihetetlenül nehéz. Csakhogy éppen ez lenne az a módszer, amivel egy kicsit visszaadhatnánk a férfiaknak azt a hatalmat, ami elveszett. Az persze nagyon fontos, hogy olyan férfit válasszunk, aki valóban megérdemli a bizalmunkat. Ám a legtöbb nő, ha talál is ilyen embert, akkor is nehezen szavaz neki bizalmat, ami nem is csoda a sok-sok évszázadnyi nehéz, sokszor nyomorult női sors emlékével a zsigereinkben. 

Azzal együtt, hogy a feminizmusnak, a nők munkába állásának, a női jogok elismerésének nagyon sok pozitív hozadéka van és kétségtelenül csökkentette a nők kiszolgáltatottságát, úgy tűnik lassan átesünk a ló másik oldalára. A társadalom lassan kezd Robert Merle Védett férfiak című regényének irányába menni. Sok nőből – még sokszor a párkapcsolatban élőkből is – süt, hogy férfira csak a szaporodáshoz van szükség, a többit elintézi egyedül. Ezzel az üzenettel pedig megfosztja a férfit, a férjét attól, hogy valóban férfi lehessen és saját magát pedig attól, hogy valódi nő legyen. Ha nem látjuk szívesen a párunk férfias énjét, akkor egy idő után el fogja rejteni előlünk ezt az oldalát.

oroszlán nagy sörénnyel

A gyerekeink tőlünk tanulnak – párkapcsolatban élni is!

Az, hogy mit gondolunk és milyen üzeneteket küldünk a külvilág felé a férfiakról, nem csak a párkapcsolatunk miatt fontos, hanem a gyermekeink jövője szempontjából is. Ha a lányunk azt látja, hogy lenézzük a férfiakat, piedesztálon állunk felettük, akkor ő is pontosan ezt a mintát viszi majd tovább. Ez pedig a szexualitás és a szerelem/szeretet eltűnéséhez fog vezetni a párkacsolatában, ahogy a miénkben is.

Ami pedig a fiúkat illeti, esélyük sem lesz arra, hogy férfiasak és önbizalommal teli felnőttek legyenek, hiszen egész gyerekkorukban kapják kódoltan és kódolatlanul az üzeneteket, hogy a férfiak alacsonyabb rendűek és nincsenek rendben. A gyerekek pedig meg akarnak felelni és nagyon fontos számukra az édesanyjuk véleménye. Csak egy szerető és elfogadó édesanya mellet felnövő gyermeknek van esélye arra, hogy egészséges lelkű felnőtté váljon. 

Szó sincs arról, hogy akármit el kell fogadni a férfiaktól vagy hogy hagyjunk fel a karrierünkkel és újra a főzés, mosás, kézimunkázás szentháromságban éljük az életünket. Csak arról van szó, hogy forduljunk több tisztelettel a férfiak felé! Tartsuk észben, hogy minden egyes általában a férfiakra vagy a párunkra tett lekicsinylő megjegyzéssel ütünk egy szeget a gyermekeink későbbi egészséges párkapcsolatának koporsójába! Figyeljünk arra, hogyan reagálunk, ha hagyományos női szerepben találjuk magunkat egy férfi mellett és ha kell, változtassunk a viselkedésünkön! Legalább időnként hagyjuk magunkat vezetni, meglepni és hagyjuk, hogy feladják ránk a kabátot! Ha pedig úgy érezzük, hogy mindez megrémít minket, akkor érdemes egy kicsit kutakodni a saját pszichénkben vagy a családunk történetében, hogy megértsük a félelmeink okát és megszüntethessük őket.

Ha tetszett a cikk és érdekel, hogyan befolyásolják a családrendszerek és a hiedelmeink a párkapcsolatunkat, illetve hogy hogyan lehet feloldani az ezekből kiinduló konfliktusokat, gyere el a következő beszélgetésre a párkapcsolatokról! A programokról részletes leírást itt találsz: Czirják Eszter Programok